O CSPS-u

Istorijat

Na ovim prostorima sa praktičnim streljaštvom počelo se 1999. godine u zajedničkoj Asocijaciji sa strijelcima iz Srbije, da bi se 05.marta 2004.godine formirao nacionalni streljački sportski savez – Crnogorska Asocijacija Praktičnog streljaštva (CAPS).

2005. godine u Ekvadoru je održano svjetsko prvenstvo u praktičnom streljaštvu, a na redovnoj godišnjoj skupštini naša Asocijacija jednoglasno je primljena kao samostalna i priznata Asocijacija od IPSC-a (međunarodna asocijacija praktičnih strijelaca).

2019. Crnogorska Asocijacija Praktičnog Streljaštva (CAPS) je preimenovana u Crnogorski Savez Praktičnog Streljaštva (CSPS).

Svake godine  u Crnoj Gori, CSPS organizuje nacionalnu ligu praktičnog streljaštva, uz organizaciju državnog prvenstva i jednog međunarodnog ( level III) takmičenja po standardu IPSC-a.

Na takmičenjima se u prosjeku nadmeće od 40 do 120 takmičara iz Crne Gore i regiona.

Naši takmičari su bili učesnici velikog broja regionalnih i međunarodnih takmičenja. Učestvovali su pojedinačno i ekipno na 3 svjetska i 3 evropska šampionata i na dostojan način predstavili svoju državu i ovaj sport. Sa mnogih međunarodnih takmičenja u Crnu Goru su stizala i naj sjajnija odličja, kako u pojedinačnim tako i u ekipnim nastupima, pri čemu bi sa ponosom istakli uspjeh naših takmičara, koji su sa međunarodnog takmičenja na Vlašiću (BiH), donijeli prve međunarodne zlatne medalje u nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore.

U pojedinačnoj konkurenciji, zlatnu medalju osvojio je Milorad Janjušević,a zlatnu ekipnu medalju osvojio je nacionalni tim u sastavu: Krsto Pajović,Milorad Janjušević, Zoran Pajović i Vojislav Dragović.

Ono sa čime se Savez može pohvaliti, takođe, jeste i to što se u dosadašnjim takmičenjima, poštujući u potpunosti sve propisane mjere bezbjednosti u rukovanju sa sportskim oružjem, te kroz poštovanje Zakona o oružju, Zakona o sportu, pravilnika IPSC sporta, na našim takmičenjima nije desio ni najmanji incident koji bi ugrozio učesnike takmičenja ili posjetioce.

Namjera nam je da ljubitelji ovog sporta svoje vještine kroz aktivnosti koje naš savez organizuje usavrše,a i da bezbjednost i sigurnost na strelišnim poligonima ostane na nivou koji će omogućiti puni osjećaj bezbjednosti i sigurnosti svim prisutnim. Stoga želimo dobrodošlicu svim zainteresovanim i svim ljubiteljima oružja!!!

Organi Saveza

Velizar Darmanović – Predsjednik
Ljubo Vujičić – Generalni sekretar
Miloš Praščević – Predsjednik skupštine
Drago Zečević – Predsjednik nacionalne sudijske organizacije
Mladen Delin – Potpredsjednik nacinalne sudijske organizacije

 

Diligentia-Vis-Celeritas

cropped-logo-1